Connect with us

DIVERSE

Cel mai mare iceberg este în mișcare.

Published

on

Sunt doi ani de când blocul de gheață monstru cunoscut sub numele de A68 s-a desprins de Antarctica. 
Sateliții arată că cel mai mare iceberg din lume s-a învârtit în apele Mării Weddell și se îndreaptă acum spre nord de-a lungul peninsulei continentului alb. 

Pentru o vreme, se părea că masa înghețată lungă de 160 km devenise blocată pe o porțiune de fund de adâncime mică. A68 era în pericol să devină cea mai mare insulă de gheață din lume. 

Pentru un obiect care cântărește aproximativ un trilion de tone, Iceberg A68 pare să fie foarte agil“, spune Prof. Adrian Luckman. 
După un an de ședere aproape de raftul de gheață părinte, la mijlocul lui 2018, A68 a fost prins în gheața Weddell, un curent oceanic în sensul acelor de ceasornic, care a făcut-o la 270 de grade și a dus-o la 250 km nord“, a declarat el pentru BBC News. 
Iceberg-ul are o lungime de 160 km, dar are o grosime de doar 200 de metri, deci este surprinzător cât de puține daune le-a susținut în călătoria să până acum“. 

A68 a fugit de la marginea rafturilor de gheață Larsen C în iulie 2017. Profesorul Luckman de la Universitatea Swansea și-a urmat progresul încă de atunci, folosind sateliții Europei Sentinel-1. 

Continue Reading
Advertisement